Periodontitt er en tannkjøttsykdom hvor bakterier i munnhulen forårsaker betennelse i tannens festeapparat – tannkjøtt og kjeveben. Tegn på periodontitt er at det blør fra tannkjøttet ditt. Dersom denne betennelsen står ubehandlet over tid, kan den føre til at tennene mister festet sitt og løsner. Det er derfor viktig med tidlig diagnostikk og behandling.

Dårlig munnhygiene og røyking er de to hovedfaktorene for utvikling av periodontitt. Den viktigste jobben gjør man selv hjemme ved å pusse tennene grundig, og bruke tanntråd, tannstikkere eller interdentalbørster mellom tennene hver dag.

Behandlingen hos tannlegen består av opplæring i god og riktig munnhygiene, motivering for røykeslutt og systematisk rensing og profesjonell rengjøring av tennene. Pasientene må som oftest komme flere ganger for rensing og oppfølging, og en slik behandling kan i mange tilfeller ta lang tid.

Behandling av periodontitt og erstatning av tenner som løsner på grunn av periodontitt, gir grunnlag for trygderefusjon.